Vychovatel

Vytvořeno: 26.10.2026
Dobrý den, je možné, přeřadit asistenta pedagoga s nejvyšším vzděláním ukončeném vyúčním listem a asistenčním kurzem s 10 letou praxí na místo vychovatele?

Odpověď:

Dobrý den,

požadavky na kvalifikaci na pozici vychovatele se řídí podle § 16 zákona o pedagogických pracovnících (zákon č. 563/2004 Sb.), podle kterého je na pozici vychovatele nezbytné min. střední vzdělání s maturitou a k tomu příslušná pedagogická kvalifikace. Asistenta pedagoga, který je pouze vyučen, je možné na pozici vychovatele zaměstnat pouze jako nekvalifikovaného na základě zákonné výjimky (tj. jen dočasně a jen za předpokladu, že se o místo neuchází jiný kvalifikovaný zájemce).

S přáním všeho dobrého,

Zbyněk Němec

Nová škola, o.p.s.

«   zpět