Asistent pedagoga
Vytvořeno: 17.10.2026
Dobrý den,
prosím, mohl bych začít pracovat jako asistent pedagoga na tzv. vyšší úrovni (přímá pedagogická činnost) , když mám následující vzdělání:
- VOŠ sociálně právní Jahodová, obor sociální práce (Dis.)
- VŠE ekonomika (Bc.)
- VŠE ekonomie (Ing.)
nebo musím absolvovat rekvalifikaci?
Děkuji za odpověď.
Zdeněk.
prosím, mohl bych začít pracovat jako asistent pedagoga na tzv. vyšší úrovni (přímá pedagogická činnost) , když mám následující vzdělání:
- VOŠ sociálně právní Jahodová, obor sociální práce (Dis.)
- VŠE ekonomika (Bc.)
- VŠE ekonomie (Ing.)
nebo musím absolvovat rekvalifikaci?
Děkuji za odpověď.
Zdeněk.
Odpověď:
Dobrý den,
je mi líto, ale na pozici asistenta pedagoga Vaše kvalifikace formálně dostatečná není. Požadavky na kvalifikaci asistentů pedagoga se řídí podle § 20 zákona o pedagogických pracovnících (zákon č. 563/2004 Sb., v současném znění), podle kterého je vyšší odborné nebo vysokoškolské vzdělání uznatelné pouze v případě, že jde o vzdělání v oblasti pedagogických nebo psychologických věd. S Vaším vzděláním byste si tedy potřeboval doplnit kvalifikaci v kurzu „studium pedagogiky pro asistenty pedagoga“ (80 hod. výuky + 40 hodin praxe).
S přáním všeho dobrého,
Zbyněk Němec
Nová škola, o.p.s.